Kövessen minket Facebookon

INLAY, ONLAY

Egy kiterjedtebb, mély szuvasodásnál előfordulhat, hogy az üreg kitisztítása után túlságosan nagy anyaghiány lép fel. Vagyis a keletkező lyuk akkora lesz, hogy egy esztétikus töméssel már nem tudjuk rendbe hozni, az ugyanis nem lenne tartós, és nem biztosítana jó széli záródást. A megoldást ilyenkor a fogbetétek (inlay és onlay) jelentik, amikkel tökéletesen helyreállítható a beteg fog, ráadásul hosszú távra orvosolják a problémát.

NAGYOBB SZUVASODÁS ESETÉN A FOGAT TÖMÉS HELYETT INLAY VAGY ONLAY BETÉTTEL LÁTJUK EL

A fogtechnikus által készített fogbetétek (inlay, onlay) között gyakorlatilag annyi a különbség, hogy míg az inlay az üreg belsejét tölti csak ki, addig az onlay a fogak rágófelszínét is beborítja. Vagyis az inlayt a kisebb, az onlayt pedig a komolyabb szuvasodások esetén alkalmazzuk, hogy a gyógyult fogat még sokáig használhasd, és élvezhesd a fogbetétek előnyeit, amik az alábbiak:

  • a szuvasodás mellett számos egyéb esetben alkalmazhatóak, például gyökérkezelés, illetve amalgám tömések cseréje után, korona helyett, de léteznek úgynevezett inlay rögzítésű hidak is;
  • időtállóbbak, mint egy tömés;
  • a jobb illeszkedés miatt csökkentik az alászuvasodás veszélyét, és óvják az ép szöveteket;
  • a rágófelület sokkal élethűbben állítható helyre velük;
  • az alkalmazásukkal elkerülhető a fog lecsiszolása;
  • többféle anyagból készülhetnek, mint például a kerámia, és esztétikus hatást keltenek.

A fogbetétek egyedüli hátránya, hogy a töméssel ellentétben több időbe telik a kivitelezésük. Ennek az az oka, hogy előbb alaposan megtisztítjuk a lyukat – eltávolítjuk a szuvas részeket, és kialakítjuk az üreget –, majd lenyomatot veszünk a fogról. A fogtechnikus ennek alapján készíti el a betétet, amit próba után beragasztunk. Itt fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az eljárás igen nagy precizitást igényel, a módszer sikeressége ugyanis azon múlik, hogy mennyire jó az illeszkedés az inlay/onlay és az üreg között.

Végezetül néhány szó az anyagokról: fogbetétek esetén többféle lehetőség közül választhatsz. A kerámia egy elterjedt megoldás, ami pontos széli záródást biztosít, miközben kevésbé terheli meg a pénztárcát. Porcelánból készíthetők a legélethűbb fogbetétek, az arany pedig egyre inkább megy ki a divatból, hiszen drága, és túlságosan szembetűnő.

Legyen neked is tökéletes mosolyod!

Jelentkezz be online egyszerűen!

Kollégánk  a bejelentkezést követő 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot!

Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Ilyen formátumban adja meg: 19800101

A Lora Dentalban gondoskodó kezekben van

Minden értékünket a Pácienseinkért teremtünk.

Fájdalommentes kezelések

Szakember kollégák

Kedvező árak

Minőségi alapanyagok és felszerelések

Scroll to Top