Kövessen minket Facebookon

RÖGZÍTETT ÉS FIX FOGPÓTLÁSOK

A fogsorokkal kapcsolatos talán legfontosabb elvárás a megfelelő stabilitás, hiszen nincs annál zavaróbb, mint amikor beszéd vagy étkezés közben elmozdul a protézis. És még ha viszonylag jól is tapad az ínyhez, akkor is ott a folyamatos aggódás, ami hatással lehet a legboldogabb pillanatokra is. A rögzített megoldásokkal azonban nincs több feszengés és kínos szituáció, az ilyen fogpótlások ugyanis biztosan ülnek az ínyen, ezáltal maximális biztonságot nyújtanak.

A RÖGZÍTETT ÉS FIX FOGPÓTLÁSOK STABIL, BIZTONSÁGOS MEGOLDÁST JELENTENEK TELJES FOGATLANSÁG ESETÉN IS

A rögzített és fix fogpótlások stabilizálására ma már számos lehetőség létezik, amit egyrészt az újfajta implantátumoknak köszönhetünk, másrészt az elhorgonyzásban – rögzítés – is többféle módszer közül választhatunk. Az első konzultáción mindig átbeszéljük, hogy melyik megoldás miért jó, illetve hogy mik lehetnek a hátulütői, és a végső döntés meghozatalában is segítünk.

Miért jobb választás egy fix fogsor?

☑️ Maximális stabilitást biztosít: nem kell attól félnie, hogy a fogsor kiseik vagy elmozdul, ez pedig olyan elmondhatatlan szabadságot jelent, amilyet utoljára a saját fogaival élhetett át.
☑️ Nem lesz szüksége fogsorragasztóra, ami biztosít ugyan némi tapadást, de nem teljesen megbízható.
☑️ A fogsor nem mobilis; csupán ön tudja eltávolítani azt a megfelelő mozdulatokkal, amit megtanítunk, de fontos, hogy gyakorolni kell.
☑️ A fix és rögzített fogsorok méretben is kompaktabbak: a szájpadlásnál lévő részre nincs szükség, hiszen enélkül is erős a kapcsolat a pótlással, illetve alul a nyelv felőli rész mérete is csökkenthető. Mindezeknek köszönhetően a fogsor viselése sokkal kényelmesebb, a beszéd pedig jóval könnyebb lesz.

Fix és rögzített fogsor: mi a különbség?

Fix fogsorról akkor beszélünk, ha a fogpótlást speciális implantátumok tartják a helyén – azaz fixen –, de például tisztításhoz ki lehet venni. Rögzített fogsor esetén a fogpótlást véglegesen rögzítjük, azt nem lehet otthon eltávolítani, csak fogorvos képes rá.

Milyen fix és rögzített fogpótlásokat készítünk rendelőnkben?

➡ 2 implantátumon stabilizált fix fogsor: az állcsontba két darab műgyökeret ültetünk be, amikre gömbfejek kerülnek, és ezekbe pattan be a kivehető fogsor. Ezt a megoldást leginkább az alsó állcsonton alkalmazzuk.

➡ 4 implantátumon elhorgonyzott fix fogsor: ebben az esetben kettő helyett négy darab műgyökeret helyezünk be, ami nagyobb stabilitást ad. A fogsor lehet gömbfejes, illetve stéges, és természetesen kivehető, ha például tisztítani kell. A jobb tartás érdekében ezt a módszert a felső állcsonton javasoljuk.

➡ Stégprotézis: a 4 implantátumot a frontfogak helyére ültetjük be, így ez a fajta a megoldás az idősebb korosztály számára is könnyedén megvalósítható, hiszen ezen a területen általában náluk is elégséges még a csontállomány. Miután letelt a gyógyulási idő, a műgyökereket egy-egy speciális felépítménnyel látjuk el, amiket csavarral vagy cementtel rögzítünk. (Az utóbbi módszer valamivel olcsóbb.) Ezt követően a felépítményeket titánból készülő stéggel kötjük össze, végezetül pedig elkészítjük a kivehető fogsort. A fogpótlást ezután egyszerűen rá lehet pattintani a stégre, a tisztításhoz pedig egy mozdulattal le lehet venni.

➡ Teleszkópprotézis: ezt a fajta fogpótlást saját fogakra, illetve implantátumokra is el lehet készíteni. Amennyiben a saját fogakat „használjuk”, azokat először elő kell készíteni: speciális borítókoronákkal kell ellátni őket, amiket cementtel rögzítünk. Ha nincsenek már saját fogak, akkor beültetjük a szükséges számú műgyökeret, majd jöhetnek a koronák. Amikor ezzel a lépéssel megvagyunk, lenyomatot veszünk, és innentől a világ szeme a fogtechnikuson van: ő elkészíti a kivehető fogsort, aminek a belsejében az úgynevezett szekunder koronák találhatók, azaz a fogakon lévő koronák inverzei. A fogpótlás felhelyezése során ez a két rész csúszik egymásba, vagyis tulajdonképpen ez adja a pótlás stabilitását.

➡ 5 implantátumon rögzített Brånemark fogpótlás: a beültetett öt műgyökérre speciális fémkerámia pótlást vagy hídprotézist készítünk, majd lezárjuk a csavart, így a fogpótlás nem vehető ki, vagyis maximális a stabilitása.

➡ All-on-4 rögzített fogpótlás: a csontpótlás nélkül végezhető beavatkozás lényege, hogy beültetünk 4 darab különleges kialakítású műgyökeret speciális dőlésszögben, majd ezekre az implantátumokra rögzített pótlást (hídprotézis vagy speciális fémkerámia) készítünk.

➡ All-on-6 rögzített fogpótlás: a beavatkozás ugyanúgy zajlik, mint az All-on-4 esetében, azzal a különbséggel, hogy 6 darab implantátumot helyezünk be egy állcsontba.

Bizonyos esetekben lehetőség van rá, hogy a meglévő protézist alakítsuk át a fix pótláshoz, de a nagyobb precizitás érdekében megfontolandó az új fogsor készítése.

Legyen Önnek is tökéletes mosolya!

Jelentkezzen be online egyszerűen!

Kollégánk  a bejelentkezést követő 24 órán belül felveszi Önnel a kapcsolatot!

Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Ilyen formátumban adja meg: 19800101

A Lora Dentalban gondoskodó kezekben van

Minden értékünket a Pácienseinkért teremtünk.

Fájdalommentes kezelések

Szakember kollégák

Kedvező árak

Minőségi alapanyagok és felszerelések

Scroll to Top