Kövessen minket Facebookon

Hogyan tartsuk meg fogaink fehérségét?

Fogfehérítés a ragyogóan szép fogakért!

A szép mosoly egyik nyitja a fehér fogak. Az idő előrehaladtával azonban fogaink fehérsége is folyamatosan csökken. Mai blogposztunkban utánajárunk a problémának és a megoldásnak.

Mi határozza meg fogaink színét?

Fogaink színösszetétele nem csupán a zománctól, hanem az alatta található dentintől is nagyban függ. A két anyag színegyvelege határozza meg fogaink pontos árnyalatát, ami akár foganként is eltérő lehet. A fogat kívülről egy rendkívül erős réteg, a zománc borítja, melynek vastagsága és keménysége is meghatározza fogaink fehérségét. Ezek genetikai tényezők, így mindenkinél változó. A zománc alapvetően félig áttetsző és kissé kékes-fehéres árnyalatú, ezért az alatta lévő barnás-sárgás színű dentin ugyancsak meghatározó részét teszi ki fogaink színvilágának.

 

Az idő előrehaladtával és fogaink folytonos használatával a külső zománc réteg az állandó terhelés következtében kopásnak indul. A kopás következtében pedig egyre láthatóbbá válik az alatta lévő dentin, így a fogak egyre sárgásabb árnyalatúnak hatnak. A kopáson kívül pedig az apró repedések és sérülések a zománcon azok a tényezők, amelyek következtében elszíneződhetnek a fogak. A mikro repedésekben könnyűszerrel megülhetnek olyan anyagok, amelyek az alapos szájápolás ellenében sem tökéletesen eltávolíthatóak. A külső felrakódásból származó pigmentek pedig elszínezik a fogzománcot. Vannak bizonyos élelmiszerek és szokások, amelyek az átlagosnál jobban színezik a fogzománcot. Ezek közé tartozik többek között a kávé, a vörösbor vagy épp a dohányzás, mint szokás. Mindennek összessége pedig a fogak fehérségének az elvesztéséhez vezetnek. Érdekesség, hogy első körben az alsó állkapcson található fogak színeződnek el, ugyanis ezek a fogak vannak leginkább igénybe véve. 

Mit tehetünk fogaink fehérségének megőrzése érdekében?

A legfontosabb, amit rendszeresen szükséges elvégezni, az alapos szájápolás! Azonban a megfelelő szájhigiénia mellett is számolni kell a genetikával, a fogak öregedésével és a különféle külső hatásokkal. Tartós megoldást hozhat az esztétikai problémáta a rendelői körülmények között végzett, szakszerű fogfehérítés. A Lora Dentalnál LED lámpás fogfehérítést alkalmazunk, amely a legkorszerűbb technikát jelenti és abszolút fogbarát. Mivel nincsenek ártalmas infra- vagy UV-sugarak, ezért fogai egyáltalán nincsenek kitéve károsodásnak! Az eredmény pedig magáért beszél: az 1 órán át tartó kezeléssel akár 5-7 árnyalattal is fehérebbek lehetnek fogai, hatása pedig évekig tart. Foglaljon időpontot fogfehérítő kezelésünkre, hogy ragyogóan fehér fogakkal kezdhesse a nyarat!

Scroll to Top