Kövessen minket Facebookon

Cirkon vagy porcelán korona?

Cirkon vagy porcelán korona? – számos kérdés merül fel sokakban, amikor fogpótlásra kerül a sor.

A folyamatos innováció ugyan számos előnyt hordoz magával, azonban a lehetőségek sokfélesége között könnyen elveszik az ember. Mai blogposztunkban a koronával kapcsolatos döntések meghozatalában igyekszünk segítségükre lenni. 

Amikor a fogpótlás kerül szóba, elsődleges szempontok között szerepel a minőség. Emellett kiemelkedően fontos lehet az irritáció mentes eljárás is! Az allergiát leggyakoribb esetben a fémet tartalmazó koronák váltják ki, ezért mikor szövetbarát és fémmentes koronát keresünk, akkor két megoldás mellett is letehetjük a voksunkat. Egyrészt a porcelánból, másrészt pedig a cirkonból készült koronák jöhetnek szóba. 

Miben különbözik egymástól a cirkon és a porcelán korona?

Leginkább az alapanyagban. A porcelán esetében líthium-dislikát alapú kerámiából készül a korona, míg a cirkon korona esetében a cirkónium-szilikátból oxidációval kinyert anyaggal dolgozunk tovább. Ezt követően a gyártás folyamatában is különbözik a két lehetőség. A porcelánnál a teljes kerámia korona egyben készül el, de a cirkónium korona esetében egy külön váz adja a hajlítószilárdságot és a stabilitást. Ebből adódóan a cirkónium váz élethűen imitálja a fogzománcot, de a fény nem tud rajta akadály nélkül áthaladni. Ezzel szemben az egyben elkészülő préskerámián igen.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés meghozatalakor?

Minőségi oldalról nézve mindkét korona megbízható és csúcskategóriába tartozó, illetve közös vonások közé sorolható a fémmentesség is.

Esztétikai szempontból a porcelán nyújt élethűbb hatást, ugyanis a fény átengedésevel természetes hatást kölcsönöz a fogaknak. Szilárdság tekintetében azonban a cirkónium korona ellenállóbb – a vázának köszönhetően. 
A fogpótlást minden esetben egy ingyenes konzultáció előzi meg! A Lora Dental szakemberei készséggel állnak rendelkezésükre bármilyen fogászati kérdéssel kapcsolatban. Nem csak elvégzik a szükséges állapotfelmérést és segítenek kiválasztani az Ön számára legoptimálisabb megoldást. Fogpótlásra lenne szüksége? Forduljon hozzánk a mielőbbi megoldásért! Ha pedig már rendelkezik koronával, ne felejtsen el legalább félévente bejelentkezni konzultációra, hogy elkerülhessük a komplikációkat!

Scroll to Top